Υγιεινη διατροφη

Κατευθυντηριες γραμμες:

  1. Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  2. Αυξήστε την πρόσληψη υγρών (τσάι, χυμό φρούτων και λαχανικών, καφέ) αλλά και νερού.
  3. Αυξήστε την πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών και κατά προτίμηση εποχής.
  4. Επιλέξτε δημητριακά, ζυμαρικά και ψωμί ολικής αλέσεως, ρύζι καστανό, πλιγούρι, φαγόπυρο και κινόα ως πηγές υδατανθράκων πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και πρωτεΐνη (φυτικής προελεύσεως).
  5. Επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά. Έτσι, περιορίζετε αρκετά την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών ειδικά αν καταναλώνετε αρκετές μερίδες μέσα στην ημέρα.
  6. Αποφύγετε τα αλλαντικά και αντικαταστήστε τα με βρασμένο κοτόπουλο ή γαλοπούλα π.χ στο τοστ ή στο σάντουιτς.
  7. Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων όπως μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια τα οποία είναι πλούσια σε υδρογονωμένα λιπαρά.
  8. Αυξήστε την κατανάλωση ελαιόλαδου, ξηρών καρπών, λιπαρών ψαριών και αβοκάντο.
  9. Αντικαταστήστε τους έτοιμους χυμούς του εμπορίου με φυσικούς χυμούς ή smoothie φρούτων.
  10. Επιλέξτε τα ελληνικά super fruits όπως μαύρη σταφίδα, κρόκο Κοζάνης, δεντρολίβανο, ρόδι, χαρούπια, φιστίκι Αιγίνης, πλιγούρι κτλ.

Πηγή